Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Пріоритетом для МВС є комплексний розвиток спроможностей всіх органів системи, залучених до розмінування, - Мері Акопян
Опубліковано 09 грудня 2022 року о 13:38

Про це сьогодні, 9 грудня, заявила заступниця міністра внутрішніх справ Мері Акопян під час брифінгу у Медіацентр Україна-Укрінформ. 

В Україні вибухонебезпечними предметами забруднено майже 30% території. Підрозділи ДСНС обстежують близько 70 гектарів протягом доби. Втім, власних сил для розв’язання цього питання Україні замало. 

«На сьогодні близько 174 квадратних кілометрів території України залишаються забрудненими, це приблизно 30% території. З початку широкомасштабного вторгнення рф на нашу територію піротехніки лише ДСНС залучалися 38 тисяч разів і знешкодили майже 30 тисяч вибухонебезпечних предметів, зокрема 2 155 авіаційних бомб. Підрозділами вибухотехнічної служби Нацполіції обстежено близько 15 тисяч гектар, вилучено 150 тисяч вибухонебезпечних предметів, ще 24 тисячі вибухонебезпечних предметів в рамках роботи Нацполіції та Нацгвардії було знешкоджено. Тому для нас пріоритетом є комплексний розвиток спроможностей всіх органів системи МВС, залучених до розмінування», - зазначила Мері Акопян. 

Заступниця міністра розповіла, що на базі Женевського центру з гуманітарного розмінування в Швейцарії пройшла донорська конференція, на якій міжнародних партнерів було детально поінформовано про те, що відбувається в Україні, які наші прогнози з розмінування, які виклики, з чим стикаються наші сапери та піротехніки. За результатами проведених зустрічей з партнерами та потенційними донорами було сформовано дорожню карту, аби забезпечити подальшу координованість національних та міжнародних зусиль з очищення територій України, постраждалих від війни.

«З делегацією США обговорили розбудову навчального центру з розмінування, додаткову фінансову допомогу на обладнання для очищення територій, 94 мільйона доларів на 2023 рік. В рамках проєкту Нацполіція вже отримала 2 розмінувальні машини. Канада спрямовує 15 мільйона доларів на розмінування України. Йдеться про закупівлю спеціалізованого обладнання ДСНС, а також загальну розбудову спроможностей країни в цій сфері. Наступний пакет допомоги  - активно обговорюємо», - зауважила Мері Акопян. 

Крім того, з японськими партнерами узгоджена програма підтримки з розмінування, зокрема, надання техніки і обладнання для потреб ДСНС, 15 мільйонів доларів на 2023 рік. Досягнуто домовленість про навчання наших піротехніків у Камбоджі. За сприяння Норвегії українські піротехнічні підрозділи будуть додатково укомплектовані, NPA розгорне в Україні загони з розмінування - тривають процедури погодження відповідно до законодавства.

Також маємо підтверджені обсяги допомоги щодо підтримки проєктів по розмінуванню України на наступний рік від Великобританії, Німеччини, Хорватії, Швейцарії, Нідерландів, Італії та в цілому від Європейського Союзу.

«Тож з початку 2023 року ми зможемо швидше рухатись в питанні гуманітарного розмінування, почне прибувати допомога від іноземних партнерів», - сказала Мері Акопян.

Департамент комунікації МВС України





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux