Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Флагманський проєкт МВС: як працюють автошколи для осіб з інвалідністю
Опубліковано 11 вересня 2024 року о 09:52

«Автошколи для осіб з інвалідністю» — флагманський проєкт МВС, презентований Першою леді Оленою Зеленською разом із заступницею Міністра внутрішніх справ Катериною Павліченко 6 липня 2023 року.  

Ця ініціатива створена для осіб з інвалідністю, які хочуть отримати посвідчення водія. Також особи, які набули  інвалідність після отримання посвідчення водія, можуть здобути додаткові навички керування адаптованим автомобілем в автошколах. 

Флагманський проєкт МВС покликаний створити максимальний комфорт і рівні можливості для кожного під час отримання послуг з навчання керуванню транспортним засобом. Це комфортний безбар’єрний простір, доступна інфраструктура, адаптовані навчальні програми, переобладнані навчальні авто, навчання у змішаних інклюзивних групах або індивідуально за зручним графіком, можливість вивчення теорії онлайн, а також супровід та надання консультацій на кожному етапі надання послуги тощо.

За понад рік роботи на території України відкрито сім шкіл на базі шести закладів вищої освіти МВС, де майбутні водії можуть пройти навчання та отримати посвідчення водія категорії B. Зокрема, у Києві, Львові, Одесі, Дніпрі, Кропивницькому, Кривому Розі та Кам'янці-Подільському. Також можливе навчання на категорію С1 у Дніпрі. 

Загалом за цей час посвідчення водія вже отримали 104 особи, з них 36 – військові.

Від моменту запровадження послуги Головним сервісним центром МВС всього видано 21 висновок про переобладнання авто, щоб ними могли керувати особи з інвалідністю. У 2024 році на переобладнання навчальних автомобілів для людей із функціональними порушеннями видали 4 висновки, загалом їх видали 13. Ще 8 висновків видали на переобладнання індивідуальних автівок, з них 5 – у поточному році.

«Ми не зупиняємося на досягнутому, плануємо розширювати мережу автошкіл та покращувати наші послуги. У наших найближчих планах: адаптація послуги для осіб з порушеннями слуху. Також, спільно з Мінсоцполітики працюємо над створенням механізму призначення і виплати грошової компенсації особам з інвалідністю на переобладнання легкових автомобілів, відповідно до їх потреб. Прагнемо удосконалити порядок визначення індивідуальних потреб для переобладнання транспортних засобів. Ми активно популяризуємо проєкт та готові до надання методичної допомоги в адаптації автошкіл для людей з інвалідністю, адже створюємо не просто безпечну країну, а державу з доступними та комфортними послугами для всіх громадян», — зазначила заступниця Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Детальна інформація щодо проєкту за посиланням.

Нагадаємо, що флагманський проєкт Міністерства внутрішніх справ України «Автошколи для осіб з інвалідністю» реалізовується в межах загальнодержавної ініціативи Першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів».


 Департамент комунікації МВС України 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux