Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Правоохоронці нагадують про кримінальну відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України
Опубліковано 02 травня 2022 року о 15:25

Кримінальним кодексом України за вчинення діянь, передбачених статтями 109 «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади», 110 «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» та 111 «Державна зрада», передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років, а в умовах воєнного стану – довічно, з конфіскацією майна.

За вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, а також змову про вчинення таких дій, згідно з санкцією ст. 109 ККУ, особі загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років з конфіскацією майна або без такої передбачено за публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також за розповсюдження матеріалів із закликами до них.

У разі, якщо такі дії вчинені представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації – покарання сягне п’яти років позбавлення волі.

Санкцією статті 110 КК України за умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

Якщо такі дії вчинено представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, – строк ув’язнення збільшується від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

А у випадку, якщо ці дії призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків – винним загрожує до п’ятнадцяти років ув’язнення або ж довічне позбавлення волі.

Діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України  (ст. 111 ККУ «Державна зрада») – тягне за собою позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Якщо ж такі дії було вчинено в умовах воєнного стану особу може бути позбавлено волі на п’ятнадцять років або довічно, з конфіскацією майна.

У той же час, згідно з ч. 3 статті 111 ККУ «Державна зрада», якщо громадянин України не вчинив ніяких дій на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання, він звільняється від кримінальної відповідальності.

Крім того, відповідно до ст. 40 Кримінального кодексу України «Фізичний або психічний примус», не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

Сектор комунікації
поліції Кіровоградської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux