Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
МВС України відкликало зі складу міжнародних операцій з підтримання миру і безпеки 21 миротворця
Опубліковано 02 травня 2022 року о 16:25

У зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України Президентом України Володимиром Зеленським підписано Указ від 07.03.2022 №114/2022 «Про відкликання національного контингенту і персоналу, які беруть участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки». Визначеною метою є повернення до України українських миротворців для участі у захисті суверенітету та територіальної цілісності держави.

Участь представників МВС у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки здійснюється шляхом направлення національного персоналу з числа поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії України в індивідуальному порядку для здійснення експертно-консультаційних функцій із правоохоронних та цивільних питань. Представники МВС у миротворчих операціях перебувають на посадах у складі міжнародної поліції ООН та несуть службу неозброєні.

На момент підписання Указу в 5 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки проходили службу 22 представники національного персоналу МВС із числа 16 поліцейських та 6 військовослужбовців НГУ, а саме - в місіях Організації Об’єднаних Націй в Аб’єй – 1, Демократичній Республіці Конго – 3, Косово – 1, на Кіпрі – 3, у Республіці Південний Судан – 14. 

На сьогодні Міністерство внутрішніх справ України забезпечило відкликання зі складу міжнародних операцій з підтримання миру і безпеки 21 представника МВС, а також узгодило з Департаментом миротворчих операцій Секретаріату ООН питання відтермінування повернення в.о. командира національного персоналу МВС у Місії ООН у Республіці Південний Судан підполковника поліції Тарабановського С. О. у зв’язку з організацією ним процесу повернення в Україну майна МВС, що використовувалося миротворцями в Республіці Південний Судан.

Генеральний  секретар  Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш висловив вдячність українським поліцейським та військовослужбовцям, які гідно служили під блакитним прапором ООН, а також подякував Урядові України за послідовну та довгострокову підтримку справі ООН з підтримання миру та висловив побажання у якнайшвидшому поверненні українських офіцерів до лав міжнародних операцій з підтримання миру і безпеки.

По завершенню служби в миротворчих операціях керівництвом Місій представникам національного персоналу МВС були вручені медалі ООН «На службі миру». Це міжнародна відзнака, яка присуджується Організацією Об'єднаних Націй членам різних країн світу за участь у спільних міжнародних військових та поліцейських операціях.

Після повернення в Україну поліцейські та військовослужбовці прибули до органів поліції та військових частин за місцем дислокації та приступили до виконання службових обов’язків.

За час участі представників МВС в миротворчих операціях керівництвом міжнародних організацій неодноразово відзначались їх високий професіоналізм, підготовка та сумлінне ставлення до роботи, що своєю чергою забезпечувало високий авторитет держави. Майже половина миротворців перебували на керівних посадах в місіях та у подальшому реалізували набутий досвід в Україні.

Вперше направлення миротворців МВС відбулося у травні 1994 року до колишньої Югославії. З того часу понад 3 тисячі. працівників МВС брали участь у миротворчих операціях під егідою ООН, ОБСЄ та ЄС, а саме: у Анголі, Боснії і Герцеговині, Грузії, Демократичній Республіці Конго, Ліберії, Косово, Кот-д’Івуарі, Киргизстані, Македонії, Республіці Південний Судан, Східному Тиморі, Східній Славонії, Судані, Хорватії, регіоні Аб’єй, на Кіпрі та Департаменті операцій з підтримання миру і безпеки Секретаріату ООН, де працівники набули передовий поліцейський досвід роботи в умовах багатонаціонального середовища, діяльності із захисту прав і свобод людини, а також підвищили свій професійний та фаховий рівень.

За інформацією Департаменту освіти, науки та спорту МВС


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux