Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Вихователь безпеки»: проєкт безпечного освітнього середовища для дітей
Опубліковано 21 лютого 2022 року о 11:13

Інтерв'ю начальника Управління ювенальної превенції Нацполіції Василя Богдана

Який стан справ на сьогодні із захистом прав дітей, скільки дітей стають жертвами злочинів, скільки їх вчиняють?

Якщо ми з вами візьмемо статистику, то упродовж 2021 року на 16,9% зменшилася кількість дітей, причетних до вчинення злочинів, якщо говорити цифрами то з 3144 знизилось до 2613 випадків. Щодо статистики у скоєнні кримінальних правопорушень, то вона знизилися на 5,2% (з 4435 до 4205) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Водночас слід зауважити, що збільшилась кількість злочинів, вчинених стосовно дітей на 7,3% (з 3 439 до 3 690) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, й зросла кількість дітей, які постраждали від кримінальних правопорушень на 8,4% (з 3 732 до 4 049).

Хто такий «вихователь безпеки» та навіщо він потрібен?

Це нещодавно створений пілотний проєкт, який дозволить громадам побудувати середовище для дітей вільне від булінгу, наркотиків і насильства. Вихователем безпеки буде призначатися цивільна особа, яка пройде відповідний відбір і навчання. А його основним завданням буде виявлення і припинення правопорушень у межах навчального закладу, участь у превентивних заходах.

Коли ми спільно з Міністерством внутрішніх справ, Управлінням ювенальної превенції Нацполіції, Міністерством освіти та науки, Міністерством розвитку громад та територій за участю Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) й громадських організацій запроваджували пілотний проєкт, то ставили за мету створення безпечного освітнього середовища під час навчального процесу з метою побудови комунікаційної платформи між органами місцевого самоврядування, територіальними  підрозділами поліції, органами освіти і науки, учнівською та батьківською громадою.

Ми сподіваємось, що спільно із територіальними громадами проєкт  «Вихователі безпеки» охопить всю територію України.

Яка кількість закладів освіти в Україні та дітей, які відвідують їх?

Якщо брати мережу загальноосвітніх закладів України, то це майже 15 тисяч шкіл, які на постійній основі відвідує приблизно 4,2 мільйона учнів й працює близько 440 тисяч викладачів.

Чим буде займатися вихователь безпеки? Чому не можна покласти ці обов’язки на поліцейських, зокрема ювенальної превенції?

Спеціалістом із безпеки в освітньому середовищі буде визначена посадова особа місцевого самоврядування, яка працює у виконавчому органі сільської, селищної, міської ради та обласної державної адміністрації, діяльність якої буде спрямована на створення та підтримання належного рівня безпеки в освітньому середовищі, забезпечення організації та участь у реалізації узгоджених заходів із запобігання, раннього виявлення, припинення й усунення негативних явищ та їх шкідливих наслідків у дітей.

Як ми зазначали вище, ураховуючи кількість закладів тільки середньої освіти, можна «на око» порівняти з кількістю поліцейських ювенальної превенції, штатна чисельність яких наразі становить всього 1490 посад. Якщо навіть ми здійснимо значне збільшення штатної чисельності співробітників, то навряд чи цього буде достатньо для того, щоб охопити майже 15 тисяч навчальних закладів України. Тому створюємо посаду «Вихователь безпеки» серед цивільного населення, а вже їх навчання буде здійснюватися відповідними фахівцями правоохоронної діяльності.

 

Який порядок відбору цих вихователів, їхня зарплатня та кому вони будуть підпорядковані?

За спеціалістами з безпеки закладів освіти буде закріплено не більше 1000 учнів у декількох закладах освіти, але не більше трьох, або один заклад освіти з кількістю учнів, що не перевищує 1500 дітей.

Також ми попередньо узгодили з відібраними територіальними громадами щодо введення посади, необхідної для реалізацію проєкту, проте деякі громади вже її мають. 

Наступним кроком буде запровадження виплати щомісячного грошового забезпечення «спеціалісту безпеки», забезпечення його необхідним робочим місцем, офісною технікою й канцелярським приладдям. А виконавчий орган сільської, селищної, міської, обласної ради в свою чергу забезпечить відповідні умови роботи спеціаліста в закладі освіти.

Відбір кандидатів проводитиметься комісією, сформованою органами місцевого самоврядування на місцях.

 

Коли повинні запрацювати ці вихователі та яка планується їхня кількість?

Ми маємо досить амбітні плани на проєкт, зокрема на даному етапі плануємо апробувати діяльність спеціалістів з безпеки на пілотних регіонах, з урахуванням конкретних умов та специфіки.

Після детального аналізу напрацьованого, а це досить складний процес, який починається від підбору громад, відбору кандидатів, їх навчання до вивчення та аналізу змін, яких вдалося досягнути в дитячому середовищі, маємо на меті поширити практику діяльності спеціалістів з безпеки у всіх регіонах України.

Попередньо плануємо, що пілотний проєкт буде реалізований до кінця цього року.

 

Департамент комунікації МВС


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux