Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Ваш візит – це сигнал невідворотної підтримки Європейського Союзу», – Ігор Клименко під час зустрічі з Ілвою Йоганссон
Опубліковано 12 вересня 2024 року о 15:32

Сьогодні, 12 вересня, у Міністерстві внутрішніх справ України відбулася зустріч Глави відомства Ігоря Клименка з Комісаром ЄС з внутрішніх справ Ілвою Йоганссон. Також під час перемовин були присутні заступник Міністра внутрішніх справ Олексій Сергєєв, Голова Національної поліції Іван Вигівський, Голова Державної міграційної служби Наталія Науменко та інші. 

З метою покращення співпраці МВС з Європейським Союзом, сторони обговорили такі теми як контроль за обігом зброї, інтегроване управління кордонами, питання міграції та протидії торгівлі людьми, розслідування воєнних злочинів, а також використання інструментів Інтерполу щодо воєнних злочинців.

На початку зустрічі Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко подякував Єврокомісару Ілві Йоганссон за візит в Україну та всеосяжну підтримку в умовах повномасштабного вторгнення росії. Глава МВС України зазначив, що завдяки спільній роботі відомству вдалося адаптувати законодавство, яке стосується правоохоронних органів, до вимог Європейського Союзу.

«Вкотре радий зустрічати вас у Міністерстві внутрішніх справ України. Ваш візит досить важливий для нас і є сигналом невідворотної підтримки ЄС, особливо напередодні двосторонніх зустрічей делегацій України та Європейської Комісії за ключовими розділами основоположного кластера. Ми вітаємо ухвалення плану «Ukraine Facility» та сподіваємося, що він стане потужним інструментом подальшої підтримки України, зокрема щодо відновлення,  відбудови та реалізації реформ, необхідних для вступу до ЄС», – заявив Ігор Клименко.

Зокрема, Глава МВС поінформував делегацію Європейської комісії про досягнення і результати у виконанні рекомендацій на шляху до вступу у ЄС, зокрема сторони обговорили питання боротьби з організованою злочинністю та впровадження методології SOCTA.

Також Ігор Клименко розповів про результати контролю за обігом зброї в Україні. Міністр внутрішніх справ наголосив, що завдяки злагодженій роботі правоохоронних органів України, навіть попри війну, жодна одиниця зброї не потрапила до країн Європейського Союзу.

Принагідно делегація змогла в онлайн режимі ознайомитися із роботою Координаційного центру з питань протидії незаконному обігу вогнепальної зброї, який запрацював у липні 2024 року відповідно до рекомендацій Європейської комісії.

Окрім того, сторони обговорили питання інтегрованого управління кордонами. Ігор Клименко поінформував партнерів, що у квітні 2024 року МВС створило та забезпечило функціонування відповідного центру. Ігор Клименко зазначив, що з метою аналізу статистичних даних щодо громадян, які перетинають кордони України з країнами-членами ЄС, наразі існує потреба в розбудові аналітичної системи на базі інформаційно-комунікаційних систем.

Своєю чергою Комісар ЄС з внутрішніх справ Ілва Йоганссон відзначила успішність правоохоронних реформ в Україні. Вона наголосила, що попри війну, Україна продовжує свій шлях до Європейського Союзу, виконуючи необхідні рекомендації зі сторони Єврокомісії.

«Я вдячна всій команді Міністерства внутрішніх справ України за теплий прийом. Попри те, що мій мандат закінчується, я готую майданчик для наступного Комісара. Я хотіла б зазначити, що усі ваші зусилля спрямовані на упередження витоку зброї з України – успішні. Ви значно покращили свою роботу з початку нашої співпраці. Також хочу привітати чудову роботу Європолу з Національною поліцією. Це прекрасні операційні результати», – наголосила Ілва Йоганссон.

З метою посилення прикордонного контролю та обміну інформацією Комісар запропонували розглянути інструменти взаємодії з Європейським агентством прикордонної та берегової охорони (Frontex), зокрема опрацювати питання оновлення чинної робочої домовленості та в подальшому укладення Угоди про статус представників.

«Хотів би подякувати вам за той особистий внесок на шляху від заявки до членства у ЄС. В той час, коли нас очікує важка зима, ми потребуємо підтримки від вас і тому діалог на усіх рівнях для нас дуже важливий», – резюмував Глава МВС України Ігор Клименко.

Нагадаємо, 4 березня 2024 року Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко брав участь у  засіданні Ради міністрів ЄС з юстиції та внутрішніх справ. Тоді єврокомісарка з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон подякувала Ігорю Клименку та всьому МВС України за роботу та відзначила високий рівень співпраці.


Департамент комунікації МВС України






Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux