Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
В Україні продовжує зростати кількість пожеж, які сталися через неправильне користування приладами для обігріву, - Альона Матвєєва
Опубліковано 19 грудня 2022 року о 12:02

За два місяці сталося 3 тисячі пожеж, більшість з них – через нехтування правилами безпеки під час користування приладами альтернативного обігріву. Про це в ефірі телемарафону UAразом заявила речниця Міністерства внутрішніх справ України Альона Матвєєва.

«За два місяці всього сталося близько 3 тисяч пожеж. Із них лише 200 пожеж – через несправність, і 17 – через необережне поводження з вогнем дітьми. Всі інші – це неправильне користування приладами для обігріву або неправильне поводження з вогнем. За жовтень 82 людини загинули внаслідок пожеж, а за листопад вже 182 людини. 368 людей постраждало, 90 з них дітей. 20 людей загинуло через чадний газ», - сказала Альона Матвєєва.

Тож речниця МВС вкотре нагадала правила користування генераторами. Їх можна встановлювати на відкритому повітрі, на відстані не менше 6 метрів від вікон та дверей. Якщо встановлювати біля несучої стіни, то відстань має бути не менше 1 метра.

Перед використанням генератора необхідно перевірити проводку. Він має бути накритий, якщо на нього потрапляє волога, струмом може вдарити не тільки сам генератор, але і прилади, підключені до нього.

Не змішувати види пального, масла, яким заправляється генератор. Якщо генератор треба дозаправити, то треба дочекатися, щоб він повністю охолов. Оскільки, як тільки на генератор, деталі якого ще гарячі, потрапляє пальне, він миттєво загорається. Тож обов’язково має бути вогнегасник.

Варто пам’ятати, що генератор не може працювати 24 години на добу. На час, вказаний в інструкції, його треба відключати.

Крім того, Альона Матвєєва додала, що газові балони самостійно встановлювати не можна. Їх має встановлювати професіонал.

Речниця МВС також нагадала, що необхідно робити за тривалої відсутності світла та тепла:

«Якщо світла немає добу і більше, треба вимкнути всі електроприлади, набрати води та їжі на 7 днів, запастися ковдрами та зібрати тривожну валізу. Коли світла та тепла немає більше двох діб, необхідно додатково утеплювати вхідні двері, всі члени родини мають знаходитися в одній кімнати. Необхідно вдягти багато одягу, він має бути багатошаровий. Вживати алкогольні напої не варто. Також необхідно дізнатися, де найближчий пункт обігріву, де можна набрати води та де поруч є магазин, що працює за відключення світла», - наголосила вона.  


Департамент комунікації МВС України  


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux