Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Система відеомоніторингу повинна мати єдиного адміністратора, - Леонід Тимченко
Опубліковано 27 вересня 2024 року о 14:37

Заступник Міністра внутрішніх справ України у своєму інтерв’ю інформагентству Укрінформ розповів про те, як буде функціонувати єдина система відеомоніторингу за законопроектом, ініційованого та розробленого МВС. 

За словами Леоніда Тимченка, наразі Нацполіція має доступ майже до 60 тисяч камер відеоспостереження, які розподілені у різних структурах і об’єднані у різні системи регіонального і місцевого рівнів. На найвищому рівні ці камери об’єднані інтеграційною платформою Національної поліції. У планах МВС - об’єднати усі наявні рівні в один, який буде розташований у міністерстві. До цієї верхньорівневої платформи можуть бути приєднані понад 600 систем, які вже розгорнуті на території України.

Відповідно до рекомендацій фахівців з інформаційної безпеки має бути єдиний адміністратор. Тоді легше адмініструвати, визначити відповідального та впроваджувати єдині стандарти з інформаційної безпеки. Якщо стандартів немає, і відповідальність розпорошена серед 600 адміністраторів наявних систем, то вразливостей набагато більше», - пояснює заступник Міністра.

Законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу, який зараз знаходиться на розгляді в парламенті, передбачає, що МВС буде визначати права адміністраторів, терміни зберігання та обсяги інформації, а також обов’язкове логування всіх доступів.

«Співробітник зі свого автоматизованого робочого місця, яке дає змогу перевірити, наприклад, будь-який автомобіль, залишає свій «слід». І ми завжди зможемо подивитися, хто саме і з яких причин переглядав рух того чи іншого транспортного засобу або тієї чи іншої особи», - говорить Леонід Тимченко.

Наразі законодавством України не визначено строки зберігання записів з відеокамер. Тому МВС після ухвалення законопроєкту розробить рекомендації для різних структур, в яких буде прописано, скільки часу вони мають зберігати таку інформацію.

«Є випадки, коли правоохоронці звертаються до адміністраторів якоїсь системи, щоби отримати дані про рух транспорту або про дії певних осіб – можливих потерпілих або злочинців. Адміністратор каже, що у них інформація не зберігається, а просто встановлена відеокамера - це може бути муляж або онлайн-камера, яка не зберігає запис. Тому ми розробимо відповідні рекомендації щодо мінімальних термінів збереження даних. Ці терміни складатимуть від одного місяця до року, якщо йдеться про розкриття злочину», - зазначив Заступник Міністра.

Він зауважив, що в єдиній системі відеомоніторингу не буде застосовуватися програмне забезпечення, яке було виготовлене в рф або в країнах, які підтримують ворога.

Леонід Тимченко також розказав про систему перевірки співробітників системи МВС, які вже мають доступ до камер відеоспостережень:

«Усі співробітники підписують зобов’язання про нерозголошення. Вони відповідальні за можливе поширення цієї інформації не для службової мети. Щоденно проводиться вибіркова перевірка працівників. Один раз на місяць є огляди, про які звітуються керівництву регіональних підрозділів та особовому складу щодо належного або неналежного використання інформації відеомоніторингу».

Заступник Міністра внутрішніх справ у своєму інтерв’ю Укрінформ також розповів про те, як наповнюється Єдиний реєстр зброї, реалізацію проєкту з пошуку та ідентифікації осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, цифрові сервіси МВС, масштабування проєкту Служби 112, Електронний кабінет постраждалого.

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux