Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Спеціалістів з розслідування воєнних злочинів Нацполіції навчають найкращі детективи Великої Британії
Опубліковано 26 березня 2024 року о 16:40

Офіцери, які вели розслідування найгучніших справ Великої Британії, кажуть, що були вражені стійкістю українців. Про це йдеться в матеріалі The Telegraph .

Україна запросила двох найкращих британських детективів для навчання поліцейських, які розслідують воєнні злочини — включаючи тортури, масові вбивства та викрадення дітей росіянами.

 Ці детективи очолювали розслідування деяких із найгучніших справ Великобританії, таких як зникнення шеф-кухаря Клаудії Лоуренс і вбивство письменниці Гелен Бейлі.

 Вони сказали, що вражені масштабами звірств, які українцям довелося розслідувати, і їхньою стійкістю, коли вони робили це, перебуваючи під загрозою смерті від постійних російських обстрілів.

«Нічого з того, що я досяг за час своєї поліцейської кар’єри, не можна порівняти з тим, чого досягають ці люди», — каже Дай Малін, колишній керівник відділу особливо тяжких злочинів у Північному Йоркширі та Клівленді, нагороджений королівською поліцейською медаллю за роль у розслідуванні вбивства, тероризм, сексуальні напади та викрадення. 

Це перший випадок, коли Британія проводить таке навчання для української поліції. Про це розповіли детективи-ветерани в ексклюзивних інтерв’ю The Telegraph після повернення з місії.

Двоє молодих українських поліцейських, яких вони готували, отримали серйозні поранення, а двоє їхніх колег були вбиті внаслідок російського обстрілу буквально через кілька днів після того, як колишній старший детектив Малін та його колега, колишній старший слідчий офіцер Фрейзер Вайлі, повернулися до Великобританії.

«Я розказую всім про те, що вони пережили»

«Ці двоє молодих людей були особливо визначними у групі, до них я особливо прив’язався, — розповів 57-річний пан Малін. — Це мене спустошило. Це весь час у мене на думці. Я розповідаю всім, з ким спілкуюся – друзям, родині – про те, що вони пережили. Моя дружина зробила плюшевих ведмедиків і відправила їх маленьким дітям. Це просто невеличкий жест, але я відчуваю себе безпорадним через те, що ми не можемо зробити для них більше. Вони майже в пастці цієї війни. Чесно кажучи, це все не вкладається в мене в голові».

 Минулого місяця двоє британських офіцерів відряджались, аби навчити 20 молодих українських слідчих поліції згідно з запитом України до Поліцейського коледжу — основного британського органу зі стандартів поліцейської діяльності. Традиційно він пропонував курси для британських підданих та країн, пов’язаних із Великобританією, але для України ніколи раніше не проводив навчання.

 За два тижні британські детективи надали українським слідчим перевірені британські моделі поліцейської діяльності для збору доказів, охорони місць злочину, отримання найкращих результатів під час допитів свідків і потерпілих та створення якомога більш обґрунтованих справ для Міжнародного кримінального суду.

Ці два детективи були обрані через їх загальний понад 50-річний стаж роботи в поліції. Пан Малін очолював розслідування зникнення пані Лоуренс та справу Ніколи Буллі, яка зникла біля річки в Ланкаширі, коли вигулювала собаку. 54-річний містер Вайлі успішно розслідував вбивство дитячої письменниці Хелен Бейлі, останки якої були знайдені в її будинку в Хартфордширі. Її партнера Яна Стюарта звинуватили у її вбивстві та визнали винним у лютому 2017 року, а також, згодом, у вбивстві його першої дружини Дайан.

 Війна завжди залишалась з українськими офіцерами поліції, навіть не зважаючи на те, що навчання проходило в Польщі.

 Протягом усього часу вони тримали при собі мобільні телефони, щоб моніторити сповіщення про повітряні тривоги й атаки вдома. Часом, коли сповіщення тривоги спрацьовувало, їм доводилося залишати лекції, щоб перевірити, чи їхні родини в безпеці після атаки росіян ракетами або дронами.

 Пан Малін сказав: «Я звик мати справу з дуже сильно травмованими жертвами та їхніми родинами. Я мав справу з численними вбивствами. Але різниця між ними полягає в тому, що ці офіцери мають власну травму в своєму особистому житті, і все ж їм доводиться зберігати професійну і ясну голову, та працювати в дуже небезпечних умовах».

«У Великобританії в нас є розкіш – взяти тайм-аут»

«Ми всі маємо справу з вбивцями. Під час викрадень ми всі маємо справу з потенційно катованими людьми, але в українських поліцейських це відбувається кожного дня, в той час як в Великій Британії ми маємо розкіш поставити ногу на м’яч і взяти тайм-аут».

 Українські слідчі віком 20-30 років приїхали з Сум, Чернігова та Херсону — міст, які зазнавали постійних бомбардувань. Один з них приїхав через добу після того, як його квартиру зруйнував російський снаряд.

 

Пан Вайлі сказав, що вони працювали по 16 годин, шість-сім днів на тиждень, розслідуючи численні вбивства, зґвалтування та напади в російських катівнях та викрадення сотень дітей. 

«Вони наводили приклади з власної практики розслідувань, коли їм доводилося знаходити розстріляних російською розвідкою цивільних у автомобілях, які на момент прибуття слідчих були заміновані», — сказав він. 

«Це жахливо. Дивлячись на їхню невпинну роботу та невблаганні умови, в яких вони працюють, я розумію, що в порівнянні з цими людьми я нічого не знаю». 

Я нічого не знаю в порівнянні з цими людьми, якщо ви подивіться на їхню невпинну роботу та невблаганні умови, в яких вони працюють. Вони продовжують йти вперед, і коли їх питаєш чому, вони відповідають: «Тому що ми поліція». І це вся їхня відповідь .

 «Вони хочуть, щоб росіяни були притягнуті до відповідальності. Вони кажуть: «Ми хочемо, щоб весь світ побачив у Міжнародному кримінальному суді, що ці люди зробили з нами».

Пан Малін сказав, що українські офіцери мали змогу проконсультуватися щодо питань самопочуття та підтримки за програмою, яка надається британським офіцерам на передовій. Натомість вони покладалися на дуже міцні зв’язки зі своїми сім’ями та «неймовірне почуття гумору». Він додав: «Якщо в них є можливість почуватися більш вільно, ніж завжди, вони її не втрачають».

 «Будучи валлійцем, я навчав їх Далілі, і вони дійсно сприйняли це та інший британський сарказм. У них подібне нашому, дуже хитре й сухе почуття гумору. Коли вони розкрилися, вони стали дуже, дуже веселими людьми, але водночас стійкими. Вони без проблем можуть оцінити деякі справді дуже складні теми».

 Двоє британських офіцерів створили сторінку на фандрайзинговій платформі JustGiving, щоб допомогти зібрати гроші для дружин і дітей українських поліцейських.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux