Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На службі миру: підрозділи МВС завжди були одними з перших миротворців, хто забезпечував правопорядок та захист
Опубліковано 29 травня 2023 року о 12:08

У 2002 році Генеральна Асамблея оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців, проведення якого ініціювала Українська Асоціація Миротворців. Ця дата покликана віддати шану самопожертві та відданості миротворців, які несуть службу по всьому світу. 

“В 2003 році я брав участь у миротворчій операції в республіці Ірак в провінції Васіт, місто Ель-Кут, яке заходиться на лівому березі річки Тигр. В першу чергу, ми там були задля збереження життя дітей і мирного населення, щоб вони могли себе більш безпечно почувати в своїх домівках. Адже жорстокість ворога була не людська — немає ніяких правил і конвенцій. Нагадує чимось сьогоднішню війну: поведінка і способи ведення війни схожі на дії агресора”, — каже військовослужбовець Національної гвардії України Олександр.

Нацгвардієць переконаний, що кожен миротворець МВС — це  патріот своєї країни. Адже саме  з метою підтримання престижу своєї держави та підтримки іноземних колег вони стали миротворцями.

Своє історією також поділився миротворець і нацгвардієць Степан Лукович, який розпочав свою військову кар’єру у 1999 році та проходив службу в батальйоні спецназу «Чорний скорпіон». Маючи необхідний рівень фізичної підготовки, а також володіючи англійською мовою, гвардієць пройшов відбір і в 2001 році виїхав із миротворчою місією в Косово.

“З перших днів після прибуття спільно з миротворцями іноземних країн розпочали несення служби. Там якраз закінчувалась війна і був дуже нестабільний стан. Мусульмани підривали християнські церкви, а християни – їхні мечеті. Ми мали свою бронетехніку і перевозили людей та дітей. Доводилось перевозити через сербські села мусульманських дітей до школи. Адже ворогуючі сторони могли зробити що завгодно – могли обстріляти, підірвати», – згадує майстер-сержант Національної гвардії.

Військовий розповів, що на Батьківщину повернувся через 1,5 роки виконання миротворчих завдань. Сьогодні він продовжує службу в одному з підрозділів Національної гвардії у Львові та вірить у нашу Перемогу над російським ворогом.

Нагадаємо, що у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України Президентом України Володимиром Зеленським підписано Указ від 07.03.2022 №114/2022 «Про відкликання національного контингенту і персоналу, які беруть участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки».

На момент підписання Указу МВС брало участь в 5 міжнародних операціях.

“Сьогодні багато з колишніх миротворців знову стоять на сторожі мирного життя, але вже у власній країні. Вони б’ються за свободу і незалежність Батьківщини і передають свій бойовий досвід молодим солдатам. Але у день українського миротворця в усіх них лише одне побажання – аби в світі було якомога менше передумов для появи таких стабілізаційних місій, щоб на планеті не було «гарячих точок» і щоб кожен агресор запам’ятав – там, де за діло беруться українські військові, окупанти і терористи будуть розбиті”, - переконаний Олександр.

Усі українські миротворці нагороджені керівництвом Місій медалями ООН «На службі миру». Це міжнародна відзнака, яка присуджується Організацією Об'єднаних Націй членам різних країн світу за участь у спільних міжнародних військових та поліцейських операціях.

До речі, перше направлення миротворців МВС відбулося у травні 1994 року до колишньої Югославії. З того часу понад 3 тисячі працівників МВС брали участь у миротворчих операціях під егідою ООН, ОБСЄ та ЄС, а саме: у Анголі, Боснії і Герцеговині, Грузії, Демократичній Республіці Конго, Ліберії, Косово, Кот-д’Івуарі, Киргизстані, Македонії, Республіці Південний Судан, Східному Тиморі, Східній Славонії, Судані, Хорватії, регіоні Аб’єй, на Кіпрі та Департаменті операцій з підтримання миру і безпеки Секретаріату ООН.

Вітаємо усіх миротворців із професійним святом! Нехай здобутий досвід стане правильним орієнтиром на шляху виконання найважливішої місії – творити добро та забезпечувати міжнародний мир.

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux