Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
МВС поглиблює двостороннє співробітництво з Румунією
Опубліковано 22 листопада 2021 року о 14:54

Сьогодні, 22 листопада, заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян зустрілася з делегацією Румунії, на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Румунії в Україні Крістіаном-Леон Цуркану. Сторони обговорили можливості активізації двостороннього співробітництва у сфері цивільної безпеки та протидії транснаціональній злочинності.

Заступниця міністра подякувала представникам Румунії за послідовну підтримку сувернітету і територіальної цілісності України. Вона зазначила, що обидві держави мають добрі спільні напрацювання у співробітництві правоохоронних органів, і закликала до подальшого розширення двосторонньої співпраці.

Мері Акопян висловила вдячність румунським партнерам за суттєвий вклад у вишкіл гірсько-патрульної роти Національної гвардії України - унікального підрозділу, сформованого наприкінці 2016 року за участю жандармерії Румунії. Особовий склад гірсько-патрульної роти НГУ постійно залучається до охорони громадського порядку, а у разі виникнення надзвичайної ситуації у важкодоступних гірських районах здатен надати фахову допомогу населенню. 

«Україна і Румунія - найближчі сусіди в карпатському регіоні. Ми як ніхто інший повинні дбати про безпеку Карпат, а у разі виникнення стихійних бід, масштабних пожеж чи повеней - першими іти на допомогу одне одному», - підкреслила Мері Акопян.

Вона розповіла партнерам про створення в Україні європейського хабу авіаційної безпеки, проєкт якого представив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський на початку вересня цього року. Сьогодні розглядається можливість об’єднання зусиль із країнами-сусідами.

У цьому контексті співрозмовники домовилися прискорити роботу щодо підписання міжурядової угоди про співробітництво у галузі запобігання наслідків надзвичайних ситуацій.

Під час зустрічі також ішлося про позитивну практику спільного патрулювання українсько-румунського кордону загальна протяжність якого складає 613,8 км, включаючи річкову ділянку Дунаю, а також важливість посилення заходів з метою протидії нелегальній міграції, контрабанді зброї, наркотичних речовин, а також товарів в обхід вимог митного законодавства.  

Обговорено наміри сторін розширити можливості комунікації шляхом розбудови нових інфраструктурних рішень, зокрема, запуску прикордонного пункту пропуску Біла Церква - Сігету Мармацієй, де, згідно з проєктом румунська сторона взяла на себе зобовязання спорудити за власний рахунок залізобетонний міст через Тису.

На думку Посла, цей прикордонний перехід здатний істотно розвантажити КПП «Дяково-Халмеу» та «Солотвино-Сігету Мармацієй», які діють сьогодні на Закарпатті. Мета цього інфраструктурного проєкту - об’єднати туристичні маршрути Карпатського регіону. Це сприятиме подальшому зміцненню торговельно-економічних, культурних і туристичних зв’язків між обома країнами.

Департамент комунікації МВС України

ФОТО Андрія Новицького


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux