Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Мері Акопян взяла участь у міжнародному семінарі «Фізична ядерна безпека в Україні – обмін інформацією, досвідом та координація»
Опубліковано 17 листопада 2021 року о 09:50

Захід відбувся 16 листопада в онлайн форматі, в рамках шостого засідання Групи з обміну інформацією про технічну допомогу Україні у сфері радіаційної та фізичної ядерної безпеки Робочої групи Ініціативи Групи Семи «Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення». Серед присутніх: представники з Великої Британії, Італії, Канади, Німеччини, Норвегії, США, Франції, України, Швеції, представники ЄС, НАТО та інших міжнародних організацій.

Міністерство внутрішніх справ України вперше виступило співорганізатором засідання Ініціативи з обміну інформацією. Впродовж свого існування вона показала високу ефективність щодо налагодження комунікацій на технічному та політичному рівнях між країнами-учасницями Ініціативи, у рамках реалізації проєктів у сфері фізичної ядерної та радіаційної безпеки в Україні. 

Українську делегацію представила заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян. Вона підкреслила, що починаючи з 2014 року наша держава стикнулася з низкою нових викликів та загроз національній безпеці, які досягнули свого апогею через збройну агресію Російської Федерації та гібридною війною, що ведеться нею проти України.

«З метою посилення національної безпеки і оборони, у 2021 році наша країна прийняла ряд документів стратегічного характеру, зокрема щодо: людського розвитку; воєнної безпеки; розвитку оборонно-промислового комплексу України; економічної безпеки; енергетичної безпеки; кібербезпеки; зовнішньополітичної діяльності; інтегрованого управління кордонами та за іншими напрямками, які активно напрацьовуються», - сказала заступниця міністра.

Також вперше здійснено заходи щодо сталого функціонування держави через запровадження Національної системи стійкості, спрямованої на забезпечення здатності держави та суспільства своєчасно ідентифікувати загрози, виявляти вразливості та оцінювати ризики національній безпеці, запобігати або мінімізувати їх негативні впливи, ефективно реагувати та відновлюватися після виникнення загроз або настання надзвичайних та кризових ситуацій усіх видів, включаючи загрози гібридного типу, але не обмежуючись ними.

Сьогодні активно формується механізм забезпечення національної системи стійкості, передбачається створення відповідного координаційного органу та Центру передового досвіду у сфері забезпечення національної стійкості.

За словами Мері Акопян, зниження незаконного використання радіоактивних матеріалів є одним із важливих безпекових напрямків. Вона поінформувала міжнародних партнерів щодо прийняття Верховною Радою у другому читанні законопроєкту «Про захист критичної інфраструктури».

Заступниця міністра висловила вдячність іноземним партнерам за багаторічну підтримку, яка надається Україні. Вона висловила сподівання, що підсумком засідання буде розширення співпраці з нашою державою у сфері фізичної ядерної та радіаційної безпеки, що допоможе на глобальному рівні протистояти новітнім викликам та загрозам.

«Взаємодія є одним із найскладніших процесів, особливо, що стосується міжнародної співпраці. Сподіваємося, що за результатами цієї наради представники Великої Британії, Канади, Німеччини, Норвегії, Франції, Швеції, США та України розмовлятимуть однією мовою – тих, хто опікується підвищенням рівня глобальної фізичної ядерної та радіаційної безпеки», - зазначила вона.

Департамент комунікації МВС України 

ФОТО Андрія Новицького


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux