Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Медіа про МВС: 480 офіцерів освітньої безпеки уже заступили на службу
Опубліковано 05 лютого 2024 року о 09:15

За ініціативи керівництва держави та за участі Міністерства внутрішніх справ, Міністерства освіти і науки, Національної поліції в Україні реалізується проєкт "Офіцери Служби освітньої безпеки". Його створили, аби захистити дітей в умовах повномасштабної війни та сформувати повноцінне безпекове середовище після її завершення. Ідея посилити захист виникла, в тому числі, через збільшення випадків виявлення фактів обігу незаконної зброї та боєприпасів. 

"Офіцер Служби освітньої безпеки - це не охоронець, а фаховий посадовець, який разом з адміністрацією навчального закладу відповідатиме за весь комплекс безпекових заходів, починаючи з допуску дітей до приміщення школи. Громадяни України мають чітко розуміти, що безпека наших дітей - це безпека нашої держави", - наголошує Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

В українських навчальних закладах на службу уже заступили 480 офіцерів освітньої безпеки. Роботу одного із офіцерів освітньої безпеки показали в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Там висвітлили поліцейського Валентина, який несе службу в Гостомельському ліцеї на Київщині. При собі чоловік має кайданки, сльозогінний газ, гумовий кийок, вогнепальну зброю та металошукач. Завдяки цим спецзасобам правоохоронець перевіряє підозрілих осіб.

Дітей офіцери освітньої безпеки не перевіряють. Однак учні можуть у будь-який час звернутись по допомогу до поліцейського.

"Якщо учень виявив якесь правопорушення або потрапив у неприємну ситуацію. Це, наприклад, психологічний булінг чи цькування. Офіцер освітньої безпеки доповідає про це дитячому психологу або адміністрації навчального закладу. Вони фіксуються і дитині надається допомога", - каже Валентин.

Окрім того поліцейський стежить за безпековою ситуацією в навчальному закладі за допомогою камер відеоспостереження. Вони розташовані на вході, у коридорах та їдальні. В класних кімнатах - відеоспостереження відсутнє.

У разі небезпеки чи виявлення поліцейським підозрілої особи, він лише натиском на тривожну кнопку може викликати підмогу. На виклик негайно прибуває поліцейський екіпаж. Їхнє завдання - оглянути територію, виявити порушника та провести із ним бесіду.

Офіцерів служби освітньої безпеки готували спеціально в рамках пілотного проєкту Міністерства внутрішніх справ України. 480 осіб зі всієї країни пройшли ретельний відбір та спецкурси для роботи в навчальних закладах.

"Особлива увага приділялась психологічному стану поліцейського, його вмінню спілкуватися з дітьми. Окрема увага - темі булінгу, а також попередження про порушення, які можуть виникнути в навчальних закладах. Так само надавались основи надання домедичної швидкої допомоги", - розповів заступник начальника Управління поліції охорони Київщини Віктор Веклич.

На службі в навчальному закладі завжди один офіцер. Задача - слідкувати за безпекою. Школи, у яких працюватимуть офіцери освітньої безпеки, представники МВС обирали спільно з Міністерством освіти та науки України. У переліку - навчальні заклади, поблизу російського та білоруського кордонів, у містах, наближених до зони бойових дій та на деокупованих територіях.

На службу правоохоронці заступили в понад 400 школах у 9 областях.

Подробиці - у матеріалі.


Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux