Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Криміногенну ситуацію ми контролювали з перших днів повномасштабної війни – Ігор Клименко
Опубліковано 02 червня 2022 року о 11:16

Про це Голова Національної поліції України повідомив в інтерв’ю для «Українських новин» сьогодні, 2 червня.

За словами Ігоря Клименка, у перші місяці повномасштабної війни злочинність в регіонах знизилася навіть на 50%. Це пов’язано, в першу чергу, з тим, що багато людей виїхало.

«Що означає, що злочинність впала на 50% чи на 20%? Не зовсім справедливо і об’єктивно порівнювати цей рівень злочинності за три місяці минулого 2021 року і цього року. Тому що зараз йде війна, зовсім інші реалії. Ми маємо розуміти, що діють деякі обмеження: це і блокпости, це і комендантська година і, звичайно, заборона на продаж алкогольної продукції. Це все взаємопов’язані речі, тому що як тільки дозволили продаж алкогольної продукції, у нас зразу пішов ріст конфліктних ситуацій та хуліганств», - повідомив Голова Нацполіції.

Водночас Ігор Клименко наголосив, що паралельно з цим поліцейські провели колосальну роботу для протидії вуличній злочинності:

«Тільки в Києві було створено близько 100 мобільних груп, в першу чергу, з числа оперативників, які відпрацьовували кримінальні елементи. Ці групи в нас працювали цілодобово. Криміногенну ситуацію ми контролювали, тому в нас практично не було сплеску злочинності, який міг би бути на той час. Роботи зараз теж достатньо багато, і ми розуміємо, що соціальний і фінансовий стан деяких громадян зараз об’єктивно знизився, тому ми готові до цих викликів боротьби зі злочинністю».

Також за три місяці поліція зареєструвала 1400 фактів квартирних крадіжок:

«Це на 76% менше, аніж це було минулого року. Це не така велика цифра для всієї країни. Як правило, ми розкриваємо ці злочини. Звичайно, на окупованих наразі територіях це практично не можливо робити, але заяви звідти до нас надходять - і ми їх реєструємо. Щодо розбоїв, то їх кількість по Україні впала у два рази — 135. Це, в тому числі, за рахунок того, що ми збільшили кількість піших та автопатрулів. Звичайно, це дає нам можливість, навіть в цих умовах і реаліях, утримувати криміногенну ситуацію на мінімальному рівні».

Голова Нацполіції нагадав, що на початку березня законодавці посилили відповідальність за майнові злочини:

«За фактами майнових злочинів в державі ми розпочали понад 11,5 тисяч кримінальних проваджень і більше 11 тисяч — це крадіжки. Викрадали, як завжди, якусь оргтехніку, одяг, продукти навіть. Що попадало під руки, те і виносили. За скоєння майнових злочинів в умовах воєнного стану ми повідомили про підозру більше 2 700 особам. 20% проваджень цієї категорії ми вже скерували до суду. Це стосується громадян України. Що стосується російських військових, це підслідність іншого органу — СБУ. Тобто ми, звичайно, виїжджаємо, працюємо і передаємо потім ці матеріали до СБУ».

Разом із тим з початку повномасштабного вторгнення рф слідчі Нацполіції вже відкрили понад 14,5 тис. кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів російськими військовослужбовцями:

«Більше 10 тисяч за статтею 438 Кримінального кодексу України за фактами порушення військовими рф законів та звичаїв війни. Це підслідність СБУ. У той же час ми документуємо і збираємо доказову базу, а потім передаємо цю інформацію нашим колегам».
Голова Нацполіції повідомив, що першочергово поліцейські зосереджуються на організації розслідування кримінальних проваджень. І головне тут — швидкість та якість фіксації і документування злочинів рф на території нашої держави. 

«Перше питання, яке виникло, — це саме кваліфікація наших слідчих з питань правильності застосування норм міжнародного кримінально та гуманітарного права, фіксації та збору доказів, які в подальшому стануть підставою звернення України до міжнародних судів. Яким чином ці докази збирати та зберігати? Це сервери, це відео- та фотофіксація, технічні засоби, пристрої для дистанційної передачі інформації і так далі. Якраз в цьому наші міжнародні партнери прийшли нам на допомогу і максимально нам надають це технічне обладнання», – повідомив Ігор Клименко.

Водночас на початку квітня в складі Головного слідчого управління Нацполіції було створено управління розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Нагадаємо, Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що за допомогою Telegram-ботів кіберполіції вдалося заблокувати понад 3 тисячі ворожих інтернет-ресурсів.

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux