Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Ігор Клименко: Вже у червні в ДСНС України відкриємо офіс з питань взаємодії з Механізмом цивільного захисту
Опубліковано 31 травня 2023 року о 14:01

На цьому міністр внутрішніх справ України наголосив під час церемонії з нагоди 10-річчя Координаційного центру реагування на надзвичайні ситуації (ERCC) у Брюсселі. Захід відбувся під головуванням Єврокомісара з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янеза Ленарчича і міністра цивільної оборони Королівства Швеції Карла-Оскара Боліна. Саме Швеція нині головує в Раді ЄС.

Як відомо, Механізм цивільного захисту Євросоюзу – це найбільша у світі система надання міжнародної координованої оперативної допомоги в разі надзвичайних ситуацій, що особливо актуально для України, у якій вже понад рік йде війна.

«Ми вже активно користуємось Механізмом цивільного захисту – як отримувачі допомоги – за що ми надзвичайно вдячні нашим надійним друзям та партнерам, а також готові до роботи як надавачі. Для цього вже у червні плануємо відкрити відповідний офіс в ДСНС України, який виступатиме контактним пунктом по взаємодії з Механізмом», – наголосив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Так, під час заходу Ігор Клименко розповів, що вже протягом 16 місяців Україна успішно відбиває численні атаки ворога на землі, воді та у повітрі. За цей час органи та підрозділи системи МВС отримали досвід забезпечення сталого функціонування державної системи фізичного захисту ядерних установок України, недопущення їх руйнувань чи пошкоджень, несанкціонованого витоку ядерного матеріалу.

Однак, за словами міністра, наразі Україна потребує допомоги від партнерів у питанні оснащення засобами індивідуального РХБЯ захисту. Зокрема Ігор Клименко закликав європейських партнерів посилювати спроможності України щодо впровадження Механізму цивільного захисту:

«Основна кількість засобів індивідуального РХБЯ захисту, приладів радіаційної, хімічної, біологічної розвідки, які використовуються в органах системи МВС, є технічно застарілим. Відповідно це ускладнює можливість якісно виконувати завдання за призначенням. Саме тому ми закликаємо міжнародних партнерів посилювати наші спроможності, в тому числі з використанням Механізму цивільного захисту, щоб Україна змогла витримати усі ризики зі сторони рф».

Ігор Клименко додав, що Україна вже набуває значного досвіду щодо використання цього Механізму і готова ним ділитися з іншими партнерами.

Своєю чергою Єврокомісар з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич підтвердив сталу підтримку України в її боротьбі з ворогом: 

«Агресивна війна росії проти України, що й досі триває, зумовила на теренах Європи найсерйознішу безпекову ситуацію з часів Другої світової війни, і потужна реакція ЄС віддзеркалює це. Окрім оснащення служб швидкого реагування, сприяння гуманітарним операціям та надання допомоги у підтримці та відновленні енергетичного сектору України, Механізм цивільного захисту ЄС застосовується для того, щоб допомогти Україні, як і іншим європейським країнам, підготуватися до реальної можливості виникнення масштабних інцидентів, пов'язаних з хімічними, біологічними, радіологічними та ядерними матеріалами».

Наприкінці зустрічі Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко подякував партнерам за надану допомогу для протистояння російському вторгненню та наголосив, що від спільних зусиль залежить безпека усієї Європи.

«Використовуючи цю нагоду, я дякую всім нашим партнерам та колегам за надану Україні підтримку. Лише спільними зусиллями ми зможемо гарантувати належну безпеку громадянам наших держав та всьому континенту загалом», – резюмував Ігор Клименко.

Департамент комунікації МВС України



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux