Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Гуманітарне розмінування, передача устаткування та подальша співпраця: Богдан Драп'ятий зустрівся із представниками Посольства Японії в Україні
Опубліковано 08 листопада 2023 року о 17:19

Заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп'ятий провів зустріч із представниками Посольства Японії в Україні. Обговорили питання гуманітарного розмінування територій, передачі устаткування для піротехніків, відбудови Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування і швидкого реагування ДСНС та подальшої співпраці.  

До зустрічі долучились представники Державної служби України із надзвичайних ситуацій та фахівці Міністерства внутрішніх справ України. 

Заступник очільника МВС подякував іноземній делегації за візит, надану допомогу та співпрацю в питанні гуманітарного розмінування. Богдан Драп'ятий наголосив, 30% території України потенційно заміновані, тому процес розмінування триватиме не один рік. 

"Якщо говорити про розмінування та роль системи органів Міністерства внутрішніх справ у цьому процесі, то у нас і Державна служба України із надзвичайних ситуацій, і Національна поліція, і Національна гвардія залучені до процесу розмінування. У першу чергу необхідно збільшити кількість фахівців та відповідно забезпечити їх усім необхідним, аби ефективно та безпечно розміновувати території", - акцентував заступник очільника МВС. 

Богдан Драп'ятий наголосив, нині в системі Міністерства внутрішніх справ залучається до розмінування близько 1700 піротехніків. Упродовж двох років кількість фахівців має зрости до 2800 осіб. Аби навчити сотні саперів в Україні функціонує Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС. Серед основних завдань цього центру - розмінування територій, сертифікація операторів протимінної діяльності, контроль якості розмінування та підготовка піротехніків. 

"Зараз ми вживаємо заходів для модернізації центру. За підтримки МВС, ми шукаємо можливості щоб проводити ці роботи. Однак участь японської сторони значно пришвидшила б модернізацію цього центру. Ми окреслили основні напрями нашої роботи на 2024 рік - це створення умов для слухачів, сучасних павільйонів, комплексів та майданчиків для тестування обладнання", - зазначив в.о голови ДСНС Володимир Демчук.

Тож Богдан Драп'ятий звернувся із проханням залучити Японію до процесу розвитку та модернізації центру розмінування та окреслив основні потреби для українських саперів. 

"Перше - потреба у навчанні відповідних фахівців. Друге - забезпечення засобами індивідуального захисту, машинами механізованого розмінування, машинами для перевезення особового складу та машинами для перевезення вибухонебезпечних матеріалів", - зауважив заступник міністра.

У свою чергу заступник Надзвичайного та Поважного Посла Японії в Україні Ясумаса Іїдзіма зазначив, Японія стоятиме пліч-о-пліч з Україною до знешкодження останньої міни на власній території незважаючи на те, скільки років сягне процес розмінування. 

Представники іноземної делегації зазначили, співпраця Японії та України у питанні розмінування будується на двох основних напрямках - навчання фахівців та передача обладнання. Тож українські спеціалісти уже пройшли навчальний курс із розмінування в Камбоджі. А у вересні цього року Японія передала на потреби системі МВС 30 вантажівок і на цьому зупинятись не планує. Незабаром українські піротехніки отримають 20 пікапів та 20 високотехнологічних детекторів, які обладнані спеціальними радарами. До того ж ще 22 машини механізованого розмінування очікують передачу. 

Наостанок заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп'ятий запросив представників японської делегації відвідати Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС на Харківщині, аби після цього обговорити конкретні кроки у співпраці щодо модернізації центру.

Департамент комунікації МВС України




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux