Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Домашнє насильство - це не тільки про побої
Опубліковано 21 січня 2022 року о 09:20

 

Люди котрі вдаються до насильства в стосунках використовують найрізноманітніші методи й одним фізичним насильством це не обмежується. Щоб отримати владу та контроль в стосунках вони діють через страх використовуючи слабкості партнера. Часто це виражається у навмисному залякуванні, фізичних нападах, погрозах, сексуальному домаганні й так далі.

Насильством можна назвати будь-які умисні дії проти людини, які порушують її права і свободи, заподіюють шкоди моральному, фізичному чи психічному здоров’ю.

Сьогодні в українських реаліях часто говорять про основні чотири види насильства: фізичне, економічне, психологічне та сексуальне.

Фізичне насильство – це коли вас б’ють, штовхають; перешкоджають вільному пересуванню; створюють ситуації, які можуть загрожувати вашому життю чи здоров’ю; вам погрожують зброєю чи іншими предметами, що можуть завдати фізичної шкоди; вас позбавляють допомоги під час хвороби чи вагітності.

Економічне насильство – вас позбавляють їжі чи води; пошкоджують чи ламають особисте майно; незаконно обмежують доступ до житла чи позбавляють житла; вилучають власні кошти, речі; примушують жебракувати, забороняють або примушують працювати, забороняють навчатися;

Психологічне насильство – погрожують вбивством, каліцтвом; цілковито контролюють; зневажають як особистість; погрожують відібрати дітей; переслідують, залякують, цькують, у всьому звинувачують;
Варто розрізняти психологічне насильство і побутову сварку. Правопорушенням є свідоме і тривале використання власної переваги та контроль над жертвою, а не випадкова образа чи непорозуміння.

Сексуальне насильство – примушують займатися проституцією; примушують до небажаних статевих стосунків; неприйнятно жартують, виголошуючи фрази із сексуальним підтекстом.

У Нацполіції постійно працюють мобільні групи реагування на випадки домашнього насильства. На сьогодні по всій території України їх функціонує 86. Вони працюють у 67 містах. Там, де таких підрозділів немає, працюють інші представники поліції.

Для МВС та НПУ тема домашнього насильства вже кілька років є однією з ключових. Адже безпека людини – це безпека країни.

Щоб повідомити про випадки домашнього насилля, телефонуйте на гарячу лінію за номерами: 102, 15-47 або 0 800 500 335 (116 123).
Також ви можете скористатися спеціальним ботом у Viber чи Telegram - @police_helpbot 

Департамент комунікації МВС України

facebook sharing button
twitter sharing button
 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux