Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Безпека України всередині – це запорука безпеки східних кордонів Європейського Союзу», – Ігор Клименко
Опубліковано 20 липня 2023 року о 18:02

На цьому наголосив Глава МВС України Ігор Клименко під час зустрічі з представниками Європейської служби зовнішніх справ. Окрім того, на перемовинах був присутній і заступник Міністра внутрішніх справ Олексій Сергєєв, який розповів партнерам про ситуацію на деокупованих територіях. 

На початку заходу Ігор Клименко подякував європейським партнерам за всеосяжну допомогу Україні на фоні вторгнення росії та засудження дій агресора на міжнародній арені. Міністр внутрішніх справ підкреслив, що постійна координація дій допомогла Україні пройти кризові ситуації на початку війни і оперативно навчитися не лише давати відсіч ворогу, але й документувати воєнні злочини армії рф.

«Наша співпраця нараховує вже багато років і попри майже 17 місяців повномасштабної війни з рф, ми разом вирішуємо спільні європейські проблеми. І ми вдячні міжнародному товариству за ту допомогу та підтримку, яку отримуємо упродовж цього часу, адже завдяки цьому ми можемо давати відсіч достатньо сильному противнику. Також, партнери допомогли нам з документуванням воєнних злочинів росії», – заявив Ігор Клименко.

Міністр внутрішніх справ поінформував партнерів, що з початку війни тільки слідчими МВС задокументовано понад 86 тисяч воєнних злочинів рф, які були скоєні окупантами на території України. Ігор Клименко зазначив, що остаточну кількість можна буде зафіксувати лише після повної деокупації, втім держава вже розробляє плани, як житиме Україна після завершення війни. Зокрема, МВС вже працює над стратегією безпечного середовища всередині країни:

«Попри те, що багато наших співробітників залучені до роботи на деокупованих територіях та працюють у зоні бойових дій, ми вже думаємо про завтрашній день. МВС  прекрасно розуміє, що має зробити вже у мирній державі для того, щоб утримати соціальний спокій і далі продовжувати працювати з нашими правоохоронними структурами, які входять до МВС, для того, щоб наш персонал міг контролювати безпекову ситуацію в країні».

Своєю чергою керівний директор і командувач цивільними операціями ЄС у Європейській службі зовнішніх справ Стефано Томат заявив, що місія прекрасно розуміє усі потреби України на фоні вторгнення російської федерації. Саме тому, ЄС постійно комунікує з владою України у цьому питанні, аби своєчасно надавати необхідну допомогу.

Він наголосив, що наразі Європейська служба зовнішніх справ обмірковує, як посилити спроможності органів системи МВС, адже вони першими заходять на деокуповані території.

«У цьому контексті ми розглядаємо і плануємо проведення спеціалізованих тренінгів та навчань. Також ми обмірковуємо, через які заходи можемо забезпечити посилення спроможностей МВС. Ми розуміємо, що ситуація доволі специфічна, адже поліції доводиться працювати з деокупованими територіями. Саме тому ми маємо спільно продумати план дій, як повернути ці території до життя», – заявив Стефано Томат.

Голова Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Рольф Холмбо зазначив, що в ЄС вже обмірковують, як українським правоохоронцям забезпечувати безпеку на цих територіях. За його словами, це питання дуже важливе, адже кількість таких територій буде збільшуватись:

«На цих територіях буде проблема із замінованістю та соціальною напругою. У зв’язку з цим ми обмірковуємо, аби розробити модель, яка б допомогла вашим службам працювати на цих територіях. Ми могли б це зробити із нашими партнерами, аби задовольнити весь діапазон потреб, зокрема й в обладнанні».

Окремо керівний директор і командувач цивільними операціями ЄС у Європейській службі зовнішніх справ Стефано Томат порушив питання наближення України до ЄС. За його словами, важливим моментом у цьому питанні є організація безпеки кордонів відповідно до вимог Союзу.

"Ми розуміємо усі виклики та загрози, тому ми будемо потребувати допомоги наших партнерів. Ми маємо достатньо широкий кордон як з країнами Євросоюзу, так і з росією та білоруссю. Ми розуміємо, що його потрібно посилювати задля уникнення майбутніх викликів. Це має бути комплекс інженерних споруд, які забезпечать воєнізовану охорону кордону. Також це стосується радіоелектронної боротьби та співпраці з розвідками інших країн», – заявив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Також сторони обговорили обіг зброї та шляхи унеможливлення потрапляння її на територію Євросоюзу вже після завершення війни.

Наприкінці зустрічі сторони подякували одне одному за плідну взаємодію та домовилися про подальшу координацію зусиль у питанні майбутньої допомоги Україні. Глава МВС Ігор Клименко запевнив партнерів, що Україна й надалі рухатиметься та будуватиме спільну стратегію разом з ЄС:

«Ми дотримуємося усіх зобов’язань, як перед нашим суспільством, так і перед міжнародними колегами.

Запевняємо, ми будемо плідними та вдячними партнерами, адже від безпеки в Україні залежить безпека усього Європейського Союзу».

У відповідь на це керівний директор і командувач цивільними операціями ЄС у Європейській службі зовнішніх справ Стефано Томат заявив, що місія вражена роботою МВС і готова й надалі допомагати Україні не лише у питанні воєнної допомоги, але й на шляху до вступу у ЄС.

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux