Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Злочини проти основ національної безпеки України: правоохоронці нагадують про кримінальну відповідальність
Опубліковано 25 вересня 2024 року о 16:04

Згідно зі статтями Кримінального кодексу України 109 «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади», 110 «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» та 111 «Державна зрада» - за такі кримінальні правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти або п’ятнадцяти років, а в умовах воєнного стану – довічно, з конфіскацією майна.

За вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, а також змову про вчинення таких дій, згідно з санкцією ст. 109 ККУ, особі загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років з конфіскацією майна або без такої передбачено за публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також за розповсюдження матеріалів із закликами до них.

У разі, якщо такі дії вчинені представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації –покарання сягне п’яти років позбавлення волі.

Санкцією статті 110 КК України за умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

Якщо такі дії вчинено представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, – строк ув’язнення збільшується від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

А у випадку, якщо ці дії призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків – винним загрожує до п’ятнадцяти років ув’язнення або ж довічне позбавлення волі.

Діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України (ст. 111 ККУ «Державна зрада») – тягне за собою позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Якщо ж такі дії було вчинено в умовах воєнного стану особу може бути позбавлено волі на п’ятнадцять років або довічно, з конфіскацією майна.

У той же час, згідно з ч. 3 статті 111 ККУ «Державна зрада», якщо громадянин України не вчинив ніяких дій на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання, він звільняється від кримінальної відповідальності.

Крім того, відповідно до ст. 40 Кримінального кодексу України «Фізичний або психічний примус», не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux