Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність є незаконними
Опубліковано 26 травня 2022 року о 11:02

Мешканцям тимчасово окупованих територій важливо знати, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, непередбаченому законом, а всі нормативно-правові акти тимчасових окупаційних сил та тимчасових окупаційних адміністрацій російської федерації є неправомірними.

Відповідно до частин першої–третьої статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2022 року No1207-VII, державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, непередбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий незаконними органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків. Отже, нормативно-правові акти окупаційних сил та окупаційних адміністрацій російської федерації є недійсними та не створюють жодних правових наслідків. Недійсність цих актів не підлягає оскарженню та не може бути скасована. 

Водночас відповідно до вимог Женевської конвенції та положень національного законодавства України, з урахуванням роз’яснень, наданих Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій України, в умовах тимчасової окупації дозволено: проводити освітній процес за українськими освітніми програмами, забезпечення надання медичними закладами власних послуг населенню та здійснення заходів із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та пожежогасіння. 

При цьому забороняється: співпраця з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора; здійснення пропаганди держави-агресора у закладах освіти, вчинення дії, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти; добровільно займати посади у незаконних органах держави агресора, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, або добровільно обиратись до таких органів.

Департамент комунікації МВС


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux