Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Кіровоградщині поліцейські затримали учасників злочинної групи, які «вербували» малозабезпечених та осіб з інвалідністю для подальшого використання у жебрацтві
Опубліковано 24 квітня 2020 року о 17:14

Працівниками відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми спільно зі слідчими Головного управління поліції області, під процесуальним керівництвом прокуратури, задокументовано протиправну діяльність трьох осіб, серед яких уродженка іншої держави та двоє місцевих жителів.


Спільники, з метою особистого збагачення, шукали малозабезпечених громадян, осіб з інвалідністю та безхатченків, привозили їх до Кропивницького та пропонували їм жебракувати на вулицях, отримуючи певний відсоток із такого «прибутку».
Із моменту, коли потерпілі селилися у помешканні підозрюваних, люди фактично втрачали можливість розпоряджатися власним життям. Їм постійно давали алкоголь, відбирали паспорти, трудові книжки, інші документи, що посвідчують особу, картки для виплати пенсії, мобільні телефони та слідкували за ними у цілодобовому режимі.

Потерпілих по кілька чоловік вивозили на вулиці Кропивницького та районних центрів, доправляли до Вінницької, Черкаської та Дніпропетровської областей на власному автомобілі. Зв’язували їм руки або ноги, примотуючи зігнуті кінцівки бинтом і гіпсом, імітуючи ампутацію. Вказані особи днями мусили сидіти в інвалідних візках на вулицях, випрошуючи у перехожих гроші начебто на лікування та їжу.
У той же час, зловмисники постійно тримали потерпілих у полі зору. Неподалік від осіб, які жебракували, перебували ті, хто слідкував за кожним їх рухом, пильнуючи, щоб вони не втекли та не витратили гроші, які мали віддати.
Отриману виручку «зловмисники» відбирали у людей двічі на день. У середньому одна особа могла отримати шляхом жебрацтва від небайдужих громадян грошові кошти у сумі від однієї до півтори тисячі гривень. За деякий час люди, які просили милостиню на вулиці, усвідомлювали, що відсоток від отриманої ними суми, їм не заплатять.
Нестерпні умови життя, харчування один раз на добу та небажання терпіти несправедливість, змушувало деяких потерпілих тікати. Проте на їх місце дуже швидко знаходили інших.
Згодом, щоб громадянам було важче втікати, для жебрацтва підшукували у переважній більшості випадків людей з інвалідністю.


У результаті проведених заходів правоохоронці, із залученням роти поліції особливого призначення, припинили злочину діяльність вказаних осіб. Під час санкціонованих обшуків за їх місцем мешкання було виявлено та вилучено документи потерпілих, інвалідні візки, банківські картки, інші речові докази, які вказують на їх причетність до вчинення кримінальних правопорушень.


На теперішній час усі троє затримані в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України та їм повідомлено підозру у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 149 Кримінального кодексу України «Торгівля людьми». Санкцією статті за ці дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 12 років із конфіскацією майна.

Сектор комунікації
поліції Кіровоградської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux